Fajita - Ushqim meksikan

* 400 gr. mish pule ose vici i prere zhyljen (ne forme gishti)
* 2 speca te kuq
* 2 speca jeshil
* 2 speca te verdhe
* 2 qepe te prera ne forme gjysem rrethi
* majdanoz
* qepe te njoma
* 3 thelpinj hudhre te shtypur
* vaj
* piper i kuq
* rigon
* kripe

Mishin e prere lereni te prese per 10-15 minuta ne nje ene me vaj, hudher, kripe dhe ereza.
Ne nje tigan me pak vaj skuqni qepet dhe specat te prera zhyljen. Pasi te jene zbutur hidhni mishin dhe skuqini duke i perzier me luge druri.
Qepet e njoma dhe majdanozin pritini holle dhe zbukuroni pjaten me to.
Ju befte mire.

Mini Pica-Praktike

* 9 feta buke
* 3 patellxhane
* 3 speca te kuq
* djath i bardhe
* djath kackavall
* majdanoz
* hudher
* qepe te njoma
* vaj ulliri
* piper i zi
* kripe

Patellxhanet dhe specat i piqini ne zgare dhe pastaj pritini ne copeza te vogla katrore.
Hidhini ne nje ene dhe shtoni djathin e bardhe, majdanoz, hudher, qepe te njome, vaj, piper dhe kripe dhe perzini mire.
Kete perzierje hidheni siper fetave te bukes dhe mbi te hidhni edhe pak djath kackavall dhe futini ne furre ne 180'C.

Ju befte mire.

Patellxhane te mbushur me djathra (Pabuxhaki-Greke)

* 4 patellxhane
* 4 qepe te njoma
* 2 speca jeshil
* 2 domate
* 5 gjethe feslegeni
* 2 veze
* 1 gote uji me djath te bardhe dhe kackavall
* majdanoz
* piper i zi dhe i kuq
* vaj ulliri
* kripe

Patellxhanet piqini ne zgare dhe qerojini. Ne nje ene hidhni domatet e grira, specat, dhe qepet e njoma dhe perzini. Shtoni djathin e bardhe dhe kackavall, vezet, majdanozin, feslegenin dhe erezat dhe perzini te gjitha(mund ti shtoni edhe pak hudher) .
Patellxhanet hapini ne mes dhe mbushini me kete perzierje. Siper vini nga nje fete domate dhe djath kackavall dhe futini ne furre ne 180'C derisa te shkrije djathi. Servireni te nxehte.
Nje zgjidhje per ata qe jane ne diete.
Ju befte mire.

Pice patellxhanesh

* 2 patellxhane te medhenj
* 150 gr. djath te bardhe
* 6 thelpinj hudhre te shtypur
* 2 domate
* majdanoz ose qepe te njoma
* vaj ulliri
* djath kackavall
* piper i zi dhe i kuq
* menderz ( nenexhik)

Patellxhanet pastrojini, pritini ne forme rrethore rreth 1 cm trashesi dhe lerini ne uje me kripe per 30 minuta. Pastaj fshijini, rreshtojini ne tepsi, hidhni siper vaj ulliri dhe hudher, futini ne furre dhe piqini derisa te zbuten patellxhanet (rreth 10-15 minuta).
Ne nje ene, perzini djathin e bardhe, majdanozin, piperin dhe menderzen dhe hidheni siper patellxhaneve, ne fund veni domatet e prera forme rrethore dhe qe u eshte hequr lekura dhe futeni perseri ne furre. 5 minuta para se ta nxirrni nga furra, hidhni djathin kackavall dhe lereni derisa te shkrije. Servireni te nxehte.
Nje pice shume e shijshme per ata qe mbajne diete.
Ju befte mire.

Muffin me prase (ne kupa)

* 3 prase
* 3-4 speca te kuq
* 3 veze
* 2 luge gjelle kos
* 100 gr. kackavall i renduar
* 1 luge caji sode buke
* 1.5 gota uji miell
* vaj
* piper i zi
* kripe

Specat e kuq dhe praset, pasi ti keni prere skuqini ne nje tenxhere me vaj
.
Ne nje ene tjeter, rrihni vezet me kosin, pastaj shtoni praset dhe specat e skuqur dhe perzini.
Shtoni djathin kackavall dhe miellin dhe perzini te gjitha bashke. Pastaj hidhini ne kupat muffin (kupa qe durojne nxehtesi furre), siper edhe pak kackavall dhe futeni ne furre ne 180'C.
Ju befte mire.

Lulelaker furre me kos

* 1 lulelaker
* 1 gote uji kos
* 1 gote miell galeta
* vaj
* 2 thelpinj hudher
* kripe

Pastroni lulelakren dhe zieni pa e prere. Pastaj lyeni siper me vaj, hidhni miell galeta persiper dhe ne fund lyeni mire me kos. Piqeni ne furre derisa te marre nje ngjyre te kuqrremte.
Priteni ne feta dhe servireni te ngrohte.
Ju befte mire.

Prase me karrota

* 1/2 kg prase
* 2 karrota
* 1 qepe
* 2 speca te kuq
* 1 filxhan kafe oriz
* 1 luge caji salce speci
* 1/2 filxhan kafe vaj ulliri
* piper i kuq
* kripe

Prisni praset ne trashesi 1-2 cm, karrotat 1/2 cm dhe specat te vegjel.
Ne nje tenxhere skuqni qepen, karrotat dhe specat, pastaj shtoni dhe salcen, praset, kripen dhe piperin dhe ne zjarr te ngadalte lereni te ziejne derisa te zbuten karrotat dhe praset. Pastaj shtoni orizin dhe nje filxhan uje te nxehte dhe perseri ne zjarr te ngadalte lereni te ziejne perisa te behet orizi. Siper mund ti hidhni leng limoni.
Ju befte mire.

Prase me oriz dhe kos

* 1 kg prase
* 1 gote uji oriz
* 2,5 gota uji uje
* kos
* hudhra
* piper i kuq
* vaj
* kripe

Pastroni dhe prisni praset. Ne nje tenxhere, hidhni praset dhe orizin, shtoni uje dhe lerini te ziejne. Pastaj lereni te ftohen, pasi te ftohen hidhni kosin me hudhrat e shtypura, siper kosit hidhni piperin e kuq te skuqur me pak vaj.
Ju befte mire.

Prase me veze

* 1 kg prase
* qepe dhe hudhra te njoma
* 1 luge gjelle gjalp
* 1 luge gjelle salce
* 3 kokrra veze
* 1 gote uji kos
* koper
* piper i zi
* kripe

Pritini praset holle dhe skuqini ne gjalp dhe pak vaj. Pasi te skuqen hidhni salcen, qepet dhe hudhrat e prera, kripen dhe piperin.
Sapo te jete bere, hidhni vezet dhe pasi te behen dhe vezet mund ta servirni. Servireni me kos siper dhe koper.
Ju befte mire.

Kunguj me veze

* 4 kunguj
* 1 qepe
* 1 domate
* 4 veze
* 2 thelpinj hudhre
* vaj ulliri
* piper i zi
* kripe

Ne nje tenxhere hidhni vajin e ullirit. Siper shtoni qepet e grira, kungujte e grire ne trashesine e gishtit, domatet e grira kub, hudhrat, kripe dhe piper dhe lereni te ziej pa shtuar fare uje.
Ne nje ene, rrihni vezet dhe shtojini ne tenxhere pasi kungujte te jene zbutur dhe perzini bashke.
Sapo te jete bere, mbyllni zjarrin dhe lereni per pak mınuta te prese. Servireni te nxehte.
Ju befte mire.

Kunguj Graten

* 5 kunguj
* 100 gr. djath i bardhe
* 100 gr. djath kackavall te renduar
* 5 qepe te njoma (jeshile)
* koper
* majdanoz
* feslegen
* piper i zi
* kripe
Per salcen beshamel:
* 2 gota uji qumesht
* 2 luge gjelle miell
* vaj
* piper i zi
* kripe

Pritini kungujt per se gjati dhe zijini. Ne nje ene perzini djathin kackavall, djathin e bardhe, qepet e njoma, koperin, majdanozin dhe feslegenin te prere.
Hiqni mesin e kungujve te zier, priteni dhe shtojani perzierjes. Me kete perzierje mbushni kungujte dhe rreshtojini ne nje tepsi.
Ne anen tjeter pergatisni salcen beshamel. Ne nje tenxhere hidhni kaq vaj dhe skuqni miellin, pastaj shtoni qumeshtin, kripe, piper te zi dhe perzini mire derisa te ziej. Pasi te ziej, hidheni siper kungujve dhe futeni ne furre me 180'C. Sipas deshires, mund ta servirni me salce domatesh.
Ju befte mire
.

Karrota me oriz

* 1 kg karrota
* 2 kokrra qepe
* 2 kokrra domate
* 2 luge gjelle oriz
* 2 luge caji rrush i thate (per gjelle)
* vaj ulliri
* kripe
* koper per zbukurim

Prisni qepet ne forme gjysem rrethore dhe skuqini ne vaj ulliri. Karrotat pritini ne forme pak te pjerret dhe shtojani qepeve. Pastaj shtoni orizin, rrushin e thate, kripen dhe siper fare domatet e grira, shtoni uje dhe lereni te ziej. Mund ta zbukuroni me koper gjate servirjes.
Ju befte mire.

Spinaq ne furre

* 1 kg spinaq
* 2 kokrra qepe
* 3 thelpinj hudher
* vaj
* piper i zi
* kripe
Salca Beshamel:
* 2,5 gota uji qumesht
* 2 luge gjelle miell
* vaj
* piper i zi
* kripe

Per siper:
* djath kackavall i renduar

Ne nje tenxhere, skuqni qepen dhe hudhrat, siper shtoni edhe spinaqin, kripen piperin dhe skuqini bashke.
Pastaj hidhini te gjitha keto ne nje tepsi.
Per Salcen e beshamelit:
Skuqni miellin ne pak vaj, shtoni siper qumeshtin e ftohte, kripen dhe piperin dhe duke e perzier lereni te ziej pak. Kete salce hidheni siper spinaqit, siper shtoni edhe djathin kackavall, siper mund ti hidhni edhe pak piper te kuq, dhe lereni te piqet ne furre me 180'C.
Ju befte mire.

Kek me leng qershie


* 4 kokrra veze
* 2 gota uji sheqer
* 2 luge gjelle kakao
* 1 gote uji qumesht
* 1 gote uji vaj
* 1 gote uji miell
* sode buke
* vanilie
* 1 gote uji leng qershie
1. Ne nje ene, perzini vezet, sheqerin, kakaon, qumeshtin dhe vajin, nga kjo perzierje ndani menjane nje gote.
2. Shtoni miellin dhe vanilien perzini dhe pastaj shtoni soden e bukes dhe perzin me mikser 2-3 here ne shpejtesi te ngadalte.
3. Hidhni kete mase ne nje tepsi keku katrore dhe piqeni ne 180'C per 50 minuta. Pasi te piqet fikni furren, hidhni siper kekut lengun e qershise lereni 3-5 minuta sa ta thithe dhe pastaj hidhni goten e perzierjes qe kishit lene menjane. Futeni kekun prape ne furre dhe lereni ne nxehtesine e furres.
Ju befte mire.

Kek me kos

* 3 kokrra veze
* 1,5 filxhane kafe sheqer
* 4,5 filxhane kafe kos
* 50 gr gjalp i shkrire
* 4,5 filxhane miell
* 4.5 filxhane kafe miell misri
* 2 luge caji sode buke
* 1 luge caji vanilie
* arre kokosi
Sherbeti:
* 4 gota uji sheqer
* 4,5 gota uji uje
* 1/2 limon

Per sherbetin, zini ujin, sheqerin dhe gjysmen e limonit. Kur te filloje te trashet hiqni limonin dhe lereni sherbetin te ftohet. ( Sherbeti pasi zien lihet edhe 15-20 minuta)
Rrihni mire vezet dhe sheqerin derisa te perftoni nje mase si te bardhe. Shtoni kosin dhe gjalpin.
Me pas, shtoni miellin, miellin e misrit, soden e bukes dhe vanilien dhe perzini me mikser ne shpejtesi te ulet.
Hidhni kete mase ne nje tepsi katrore keku te lyer me gjalp she sperkatur me pak sheqer.
Futeni ne furre te ngrohur 200'C derisa te skuqen te gjitha anet. Ne minutat e fundit mund ta piqni ne 150'C.
Sapo ta nxirrni nga furra, hidhni siper sherbetin. Pasi ta kete marre te gjithe sherbetin zbukurojeni me arre kokosi.
Ju befte mire.

Pasta Mozaik

* 1,5 paket biskota (petit beurre)
* 150 gr gjalp
* 3 kokrra veze
* 6 luge gjelle sheqer puder
* 6 luge gjelle kakao
* pak uje ose qumesht (rreth 2 luge)

Ne fillim shkrini gjalpin, nderkohe qe ai shkrin rrihni mire vezet me mikser pastaj shtoni gjalpin e shkrire dhe perzini derisa sa te ftohet. Shtoni sheqerin dhe kakaon dhe perzini mire derisa te perftoni nje mase homogjene.
Ne nje tas tjeter thyeni biskotat dhe hidhini tek masa me kakao, perzini perseri dhe shtoni pak uje ose qumesht dhe perzini derisa te perftoni nje as as shume te forte as shume te bute.
Hidheni kete mase ne nje leter (folie) aluminiumi, jepeni nje forme piramide ose elipsi ( si te deshironi ) dhe lereni per te pakten 5 ore tek pjesa e ngrirjes se frigoriferit.

Siper mund ti hidhni krem cokollate:
* 250 ml qumesht
* 75 gr sheqer
* 10 gr niseshte
* 200 gr cokollate
* 15 gr kakao
Zini bashke qumeshtin dhe sheqerin. Kakaon dhe niseshten shkrieni me pak uje dhe shtojeni qumeshtit. Shtoni cokallaten e prere ne copeza te vogla dhe perzieni derisa te perftoni nje mase homogjene. Kete krem mund ta perdorni ne embelsira te ndryshme.
Ju befte mire.

Kek me portokall dhe karrota

* 3 veze
* 1/2 gote uji vaj
* 1/2 gote uji leng portokalli
* 2 gota uji miell
* 1 gote uji sheqer
* lekura e nje portokalli e renduar
* 1-2 karrota te renduara
* 1 luge caji sode buke
* arra ose lajthi per siper

Rrihni mire vezet dhe sheqerin. Shtoni me rradhe vajin, lengun e portokallit, lekuren e portokallit te renduar dhe karrotat. Ne nje tas tjeter perzini miellin dhe soden e bukes, pastaj shtojeni edhe ate.
Ne kallepin e kekut te lyer me gjalp hidhni te gjithe masen dhe piqeni ne furre me 175'C.
Servireni duke i hedhur siper arra ose lajthi.
Ju befte mire.

Panna Cotta - Puding Italian me fruta

* 2 luge gjelle uje
* 2 luge caji xhelatin
* 1 gote uji krem
* 7 luge gjelle sheqer
* 3/4 luge caji esence vanilie
* 2 gota uji latticello ( buttermilk) ( nese nuk keni mund te perdorni kos )
* 2 gota uji fruta tropikal su (kivi, banane, etj.)

1. Hidhni ujin ne nje tas, siper shtoni xhelatinen dhe prisni 10 minuta.
2. Kremin dhe sheqerin hidheni ne nje tigan, ne zjarr mesatar perzini derisa te shkrije sheqeri dhe te ngrohet perzierja. (mos e leni te ziej)
3. Hiqeni nga zjarri, perzieni me masen me xhelatine derisa te shkrije xhelatina dhe prisni 45 minuta ne temperature dhome.
4. Kosin (latticello/buttermilk) dhe vanilien shtojani kremit dhe kullojeni kete perzierje.
5. Ndajeni kete mase ne 6 kupa zupe (3/4 e kupes) dhe lereni ne frigofer per 6 ore ose 1 dite.
Te nesermen, kaloni nje thike anash kupave, secilen lereni ne uje te nxehte 30-45 seconda (ne thellesi 2 cm) dhe kthejeni menjehere permbys, me koke poshte.
Ju befte mire.

Paste Piramide

* 500 gr biskota normale ( petit beurre )
* 150 gr gjalp
* 4 luge gjelle kakao
* 1 gote uji qumesht
* nga nje gjysem gote uji arra, fiq te thate, kajsi te thate
* 2-3 luge gjelle arre kokosi

1. Shkrini gjalpin dhe perzieni me qumesht dhe kakao.
2. Thyeni biskotat dhe perzini ne qumesht, shtoni arrat, fiqte dhe kajsite.
3. Perzierjen mbeshtilleni ne forme piramide me leter ( folie) aluminiumi.
4. Futeni te pjese e ngrirjes se frigoriferit per 2-3 ore.
5. Pasi te jete ngrire, hidhini arre kokosi dhe priteni per servis.
Ju befte mire.

Kasekuchen-Cheesecake Gjerman

Per brumin:
*1 kokerr veze
*75 gr sheqer
*125 gr gjalp
*2.5 gota uji miell
*1 luge caji sode buke
Per siper;
Perzierja e pare:
*1/2 kg kos
*250 gr gjize e embel
*1/2 kg qumesht
Perzierja e dyte:
*2 kokrra veze
*1 filxhan caji vaj
*200 gr sheqer
*1 paket puding me vanilie
Per siper:
*arre kokosi dhe mandarina (ose ndonje frute tjeter sipas deshires)

1. Perberesit e brumit perzihen mire dhe hidhen ne tepsine e kekut te cilen e keni lyer me gjalp me perpara.
2. Ndizeni furren ne 180'C. Perzini perberesit e perzierjes se pare ne nje tas, dhe perberesit e perzierjes se dyte ne nje tas tjeter. Pastaj perzini te dy masat bashke, do te perftoni nje mase te lengshme, kete mase hidheni mbi brumin e kekut ne tepsi.
3. Piqeni ne furre per rreth 1 ore, derisa perzierja lart te trashet dhe anet te fillojne te skuqen. Pasi te piqet, fikni furren dhe lereni brenda ne furre edhe 1 ore. Te nesermen hiqeni nga tepsia dhe mund ta servirni.
Ju befte mire.

Kek me karrota

*4-5 veze
*1,5 gote uji sheqer
*1 gote uji karrote e renduar
*1 gote uji arra te thyera
*2 gota uji miell
*1,5 luge caji kanelle
*1 luge caji sode buke
*sheqer puder per zbukurim

1 Ne nje ene te madhe thyeni vezet, shtoni sheqerin dhe rrihini mire derisa te shkrije sheqeri. (me mikser te graduar te shpejtesia me e madhe do ishte me mire)
2. Shtoni karrotat dhe arrat dhe vazhdoni ta perzini.
3. Duke shtuar edhe miellin dhe kanellen arrini te perftoni nje mase homogjene.
4. Shtoni edhe soden e bukes dhe perzieni perseri me shpejtesi me te ulet per 2-3 here.
5. Ndizni furren ne 175'C. Lyeni mire kallepin (tepsine) e kekut nga brenda me gjalp.
6. Hidhni masen ne kallep, dhe piqeni mire. Pasi te piqet, lereni te ftohet pak pastaj hiqeni nga kallepi. Pasi te ftohet zbukurojeni me sheqer puder. ( mos e hidhni te nxehte sepse shkrin sheqeri )
Ju befte mire.

Sheqerpare

* 125 gr gjalp
* 1/2 gote uji sheqer puder
* 2 luge gjelle miell misri
* 2 gota uji miell
* 1 kokerr veze
* 1 luge gjelle arre kokosi
* 1 luge caji sode buke
* 1 luge caji vanilie
Sherbeti:
* 3/2 gota uji sheqer
* 2 gota uji uje
* lengu i cerek limoni
*Siper: lajthi kokerr
(Ne foto jane 2 masa)

1. Gjalpin, sheqerin, miellin e misrit, arren e kokosit, vezen, miellin, vanilien dhe soden perzini dhe perfitoni nje mase te bute. (Miellin shtojeni pak e nga pak)
2. Ndani ne topa te vegjel dhe jepni form si ne foto, rreshtojini ne tepsi,siper mund ti vini nga nje lajthi.
3. Futini ne furre te nxehte dhe piqini.
Sherbeti:
1. Ne nje tenxhere zini ujin dhe sheqerin, 5 minuta pasi te ziej shtoni leng limoni dhe lereni te ziej edhe per pak kohe.
2. Hiqeni nga zjarri dhe lereni te ftohet.
3. Sheqerparet pasi te jene pjekur, lereni 3 minuta te presin. Pas 3 minutash hidhni sherbetin e vaket.
4. Siper tepsise, vendosni nje tepsi tjeter dhe lereni te prese deri per servirje.
Ju befte mire.

Revani

* 4 kokrra veze
* 75 gr gjalp i shkrire
* 3 filxhane kafe sheqer
* 3 filxhane kafe kos
* 5 filxhane kafe miell i bardhe
* 1,5 filxhane kafe miell misri
* 2 luge caji sode buke
* 1 luge caji vanilie
* 1 gote uji arra

Sherbeti:
* 3 gota uji sheqer
* 3 gota uji uje

1. Rrihni vezet dhe sheqerin. Shtoni dhe perberesit e tjere dhe perzini derisa te perfitoni nje mase si per kek.
2. Hidheni kete mase ne tepsine e lyer me gjajp dhe te sperkatur me pak sheqer dhe piqeni ne furre me 175'C derisa te filloje te skuqet.
3. Per te pergatitur sherbetin, ne nje tenxhere hidhni ujin dhe sheqerin. Pasi te filloje te ziej, lereni edhe per 15 minuta te ziej.Para se ta hiqni nga zjarri hidhni 2-3 pika leng limoni.
4. Sherbetin e vaket hidheni mbi revani dhe zbukurojeni me arra kokosi.
Ju befte mire.

Embelsire me karrota

* 1/2 kg karrota (rreth 5 cope karrota)
* 1 gote uji sheqer (rreth 200 ml)
* 1 paket biskota te thjeshta (petit beurre)
* 1 kokerr molle
* 1/2 gote uji arra
* 1 luge caji kanelle
* 2-3 luge gjelle uje
* arre kokosi

Karrotat dhe molla e renduar hidhen ne nje tenxhere dhe shtohet sheqer dhe shume pak uje.
Perzihen mire derisa te mos ngeli me uje, dhe pastaj lihen te ftohen.
Biskotat dhe arrat therrmohen mire derisa te behen si miell, mund te perdoret mikser me mire.
Hidhen biskotat te karrotat e ftohura, shtohet kanelle dhe perzihen mire.
Pasi eshte perzier mire, ndahet ne topa te vegjel sa kokrra e arres dhe zhyten ne arre kokosi.
Lihet ne frigorifer per 2 ore.
Ju befte mire.

Karrota me kos

* 4 karrota
* 1 gote uji kos
* 2 thelpinj hudher
* kripe

Karrotat i qerojme, rendojme dhe i skuqim pak ne nje tigan.
Ne nje tas perziejme kosin, hudhren dhe kripen dhe shtojme karrotat pasi te jene ftohur.
Sipas deshires mund ti hidhni edhe majdanoz.
Ju befte mire.

Sallate me lulelaker

*1/2 lulelaker

*1 gote kos

*2 thelpinj hudhre

*piper i kuq

*kripe


Pastrojeni lulelakren, priteni dhe zieni.

Lulelakren e zier ndajeni ne copeza te vogla dhe perzieni me kosin me hudher, shtojini kripe dhe siper hidhini piper te kuq dhe vaj ulliri.

Ju befte mire


Kupa me kafe

*2 luge gjelle kafe turke
*1 luge gjelle neskafe
*1 gote uji sheqer
*1/2 gote uji mielli
*1/2 gote uji niseshte
*1 luge vanilie
* 4,5 gote uji qumesht

Hidhini te gjitha ne nje tenxhere, perzini vazhdimisht derisa te ziejne.
Pastaj hidhini ne kupa zupe dhe zbukurojini me arra/ lajthi/ bajame/ fistik dhe / ose fruta.
Ju befte mire.

Patellxhane sade :)

*4 cope patellxhane
*5-6 thelpinj hudher
*2 kokrra domate
*2 speca
*vaj ulliri
*kripe
*kos


4 patellxhanet qerohen komplet dhe priten ne trashesi per tu skuqur. Skuqen lehte ne vaj ulliri ose normal dhe lihen ne nje pecete qe te leshojne vajin.Patellxhanet dhe hudhren hidhini ne nje tenxhere me pak vaj ulliri, shtoni pak uje te vaket dhe lerini te zieje ne zjarr te ngadalte per pak minuta. Specat piqini ne zjarr (direkt mbi zjarr ose ne furre), domatet pritini ne feta dhe shtojani gjelles. Pasi te jete zier mire ne zjarr te ngadalte servireni me kos.

Ju befte mire

Patellxhane te mbushur

*6 cope patellxhane
*2 kokrra qepe
*250 gr mish i grire
*2 kokrra domate
*1 luge salce
*5-6 thelpinj hudhre
*2-3 speca jeshile
*majdanoz
*piper i zi
*piper i kuq
*kripe

Pastrohen patellxhanet, u hiqet maja dhe fundi dhe qerohet nje shirit po, nje jo dhe cahen ne mes.Per tu siguruar qe patellxhanet mos dalin te hidhur, lihen te presin ne uje me kripe per gjysem ore. Pastaj i heqim ujin, i thajme dhe i skuqim ne vaj te nxehte.
Ne nje tenxhere skuqim qepen, hudhren, mishin e grire, domatet dhe specat, shtojme dhe majdanozin, erezat dhe kripen.
Me kete mase mbushim patellxhanet, dhe i rreshtojme ne tepsi.
Ne nje gote te nxehte me uje, shkrini nje luge salce dhe hidhjani siper patellxhaneve.
Mund ti zbukuroni me feta domatesh dhe speca.
Lerine te piqen ne furre per rreth 10-15 minuta.
Ju befte mire.

Kunguj te mbushur me oriz

*1 kg kunguj
*1 gote uji oriz
*300 gr mish i grire
*2 kokrra domate
*2 kokrra qepe
*1 luge salce
*majdanoz
*piper
*menderz(nenexhik)
*kripe

Per te pergatitur mbushjen, Skuqni ne nje tenxhere qepen, orizin, mishin e grire, pastaj shtoni domatet e renduara, salcen, majdanozin, erezat dhe kripen.
Kungujt qerohen, lahen, ne qofte se jane te medhenj ndahen per gjysem, i hiqet mesi dhe mbushen me masen e pergatitur me lart.
Kungujt e mbushur piqen ne furre per rreth 30 minuta.
Siper mund ti hidhni kos me hudher te shtypur.
Ju befte mire.

Kunguj me djath

*1/2 kg kunguj
*300 gr gjize
*150 gr djath kackavall
*koper/majdanoz
*vaj ulliri
*domate per zbukurim

Qeroni kungujt dhe zini per 10 minuta ne uje me kripe.
Priten per se gjati dhe hiqet pjesa e mesit me nje luge te vogel.
Perzihet gjiza me koper dhe mbushen kungujte me kete perzierje. (Mund ti shtohet edhe ereza te tjera sipas deshires.)
Siper hidhet djathin kackavall i renduar dhe pak vaj ulliri.
Lyhet tepsia me pak vaj, vihen kungujt dhe piqen per 15 minuta, derisa te shkrije djathi.
Mund te zbukorohet me domate ose speca.
Ju befte mire

Hajdari - Salce kosi me ereza

*1 gote salce kosi
*2 thelpinj hudher
*koper
*menderz (nenexhik)
*kripe

Perzini mire gjithe perberesit e mesiperm, dhe lereni te prese per 15 minuta ne frigorifer.
Zbukurojeni me majdanoz.
Ju befte mire.

Muhammara - Me salce dhe arra

*150gr arra te thyera ne mikser
*2 feta buke te ndenjuara pa kore
*1 limon i shtrydhur
*1 filxhan vaj ulliri
*2 thelpinj hudhre

*1 luge caji piper i kuq

*1 luge salce speci


Lagni buken dhe perzieni me arrat, shtoni hudhrat e shtypura, limonin, vajin e ullirit, salcen dhe erezat dhe perzini mire te gjitha bashke.

Zbukurojeni siper me majdanoz dhe arra.
Ju befte mire.


Meze me arra

*300 gr. arra te thyera ne mikser
*500 gr. djath i bardhe
*5-6 thelpinj hudhre e shtypur
*vaj ulliri
*piper i kuq

Perzini arrat me hudhren, dhe shtoni djathin e shtypur.
Hidhni piperin e kuq, vajin e ullirit dhe perzieni mire.
Lereni te prese ne frigorifer per gjysem ore.
Ju befte mire.

Pice patatesh

*1 kokerr qepe e prere si per gjelle
*3-4 speca te ngrire
*4 kokrra patate te qeruara e te prera ne forme kubike
*3 salcice
*1 cope sallam/suxhuk
*1 luge vaj ulliri
*1 gote uji djath kackavall i renduar
*piper i zi
*piper i kuq
*kripe

Skuqni qepet dhe specat, pastaj shtoni salcicet dhe sallamin.
Hidhni patatet dhe perzieni, shtoni kripen dhe erezat dhe prisni derisa te piqen patatet.
Pastaj hidhini te gjitha ne tepsi (qelqi), siper hidhni djathin kackavall dhe futeni te piqet derisa te shkrije djathi.
Ju befte mire.

Gjelle me kunguj - Praktike


*1 kg kunguj
*3 kokrra qepe
*2 kokrra domate
*8 thejpinj hudhra
*kripe

Prisni qepet ne forme gjysem rrethore dhe hidhini ne nje tenxhere, pastaj hidhni domatet e prera.
Qeroni kungujte, ndajini per gjysem, pritini ne trashesi 2 cm dhe hidhini siper domateve.
Siper hidhni kripe, hudhrat dhe vaj ulliri dhe piqini ne zjarr mesatar pa shtuar uje.
Servireni duke i hedhur kos dhe koper siper.
Ju befte mire

Pras me djath ne furre

*9-10 prasa mesatare
*4 veze
*150gr djath
*majdanoz, koper
*piper i zi
*piper i kuq
*kripe
Lani praset dhe prisni pjesen jeshile, pjesen tjeter priteni ne forme rrethore.
Ne nje tenxhere skuqni praset, shtoni kripe dhe piper, mbyllni kapakun dhe lereni te piqet ne zjarr te ngadalte per 15 min. Here pas here perzieni.
Majdanozin dhe koperin lajeni, priteni dhe perzieni me vezet dhe djathin, shtoni piperin e zi dhe piperin e kuq.
Perzieni kete mase me praset dhe hidheni ne nje tepsi (qelqi me mire).
Piqeni ne furre per 15-20 min.
Servireni te nxehte. Ju befte mire.

Lulelaker e skuqur

*1 lulelaker
*2 veze
*4 luge miell
*kripe
*pak uje i gazuar

Lulelakra e pastruar dhe e ndare zihet ne nje tenxhere.
Rrihni vezet, miellin, ujin e gazuar dhe kripen ne nje tas.
Lulelakren e zier kalojeni ne masen me veze dhe skuqeni.
Siper lulelakres se skuqur mund te hidhni kos te perzier me hudher.
Ju befte mire.

Brokoli i marinuar

*500gr brokoli
*3 karrota te qeruara dhe te prera ne forme rrethore
*1/2 limon leng
*3-4 luge gjelle vaj ulliri
*2 thelpinj hudhre e shtypur
*1/4 djath kackavall i renduar
*piper
*kripe

Brokoli dhe karrotat zihen derisa te zbuten.
Perberesit e tjeret perzihen mire dhe pastaj kjo mase i hidhet siper brokolive dhe karrotave.
Servireni duke i hedhur siper djath kackavall.
Ju befte mire.

Supe dasme (me mish)

* 150 gr mish ne copeza te vogla
* 2 luge miell
* 2 luge kos ( mund te mos perdorni kos)
* 1 veze
* 2 luge gjalp
* 1/2 limon leng
* piper i kuq
* kripe

Ne nje tenxhere me uje zini mishin.
Miellin, kosin, lengun e limonit dhe vezen rriheni mire ne nje tas. Masen hidheni ne tenxheren e mishit, shtoni kripe dhe lereni te zien edhe per pak minuta.
Ne nje tigani shkrini gjalpin dhe shtoni biberin e kuq, pastaj kete hidheni tek supa.
Supa eshte gati. Ju befte mire.

Supe me lulelaker

* 1/2 lulelaker e vogel
* 2 luge gjelle gjalp
* 3 luge gjelle miell
* 1 gote uji qumesht
* piper
* kripe

Kremi :
*1 thelp hudher e shtypur me kripe
*1 veze (vetem e verdha)
*1 luge caji leng limoni

Ndani me nje ane 8-10 copeza lulelaker, pjesen tjeter zijeni ne leng mishi ose uje dhe pastaj perzieni me blender.
Ne nje tenxhere shkrini gjalpin dhe skuqni miellin. Shtoni nga pak qumeshtin dhe perzini vazhdimisht. Hidhni siper pjesen e lulelakres ne blender. Pastaj shtoni dhe lulelakren e ndare menjane, kripen dhe biberin.
Ne nje tas hidhni vezen, hudhren, lengun e limonit dhe perzijini. Merrni nje garuzhde nga supa hidheni siper dhe perzini. Me ngadale hidheni kete mase ne supe.
Ulni zjarrin dhe zieni per pak minuta.
Supa eshte gati. Ju befte mire

Supe me domate


*5 kokrra domate e renduar
*5 gota uji uje
*2 gota uji qumesht
*1 luge miell
*2 luge gjalp
*djath kackavall i renduar
*kripe

Ne nje tenxhere me gjalp skuqni miellin dhe hidhni nga pak qumesht. Shtoni domatet dhe vazhdoni te perzini. Pastaj shtoni ujin dhe vazhdoni te perzini derisa supa te trashet. Nqs se eshte mbledhur me topa mund te perdorni blender. Hidhni siper djathin kackavall.
Supa eshte gati. Ju befte mire.

Supe me kerpudha

*500 gr kerpudha te grira ne copeza te vogla
*2 luge gjelle gjalp
*1 kokerr qepe
*3 luge gjelle miell
*1 liter uje ose leng mishi
*2 gota uji qumesht
*piper
*kripe

Skuqni pak qepen e grire holle, shtoni miell dhe e perzini. Pastaj hidhni ujin dhe pasi te ziej shtoni kerpudhat dhe kripen dhe lereni te ziej perseri.
Para se ta hiqni nga zjarri shtoni qumeshtin.
Supa eshte gati. Ju befte mire

Supe orizi me kos

*1.5 lt leng mishi ose uje
*1 filxhan oriz
*2 gote uji kos
*1 veze
*1 luge miell
*2 luge gjelle gjalp
*piper i kuq
*menderze (nenexhik)
*kripe

Orizin e pastruar zijeni ne lengun e mishit derisa te filloje te zbutet.
Kosi, mielli dhe veza rrihen dhe i shtohet edhe pak uje dhe kripa.
Masa i shtohet tenxheres me oriz dhe zihen perseri ne zjarr te ngadalte.
Ne nje tigan shkrihet gjalpi dhe i hidhen erezat, pastaj kete ia shtojme supes.
Supa eshte gati. Ju befte mire.

Supe me brokoli

*50 gr laker brukseli (e vogel, jeshile)
*1/2 kg brokoli
*4 kokrra patate
*1 kokerr qepe (sipas deshires)
*2 cope vaget ( tablet leng pule/mishi)
*vaj ulliri
*piper
*kripe

Qeroni patatet dhe pritini ne copeza te vogla. Patatet, brokolin dhe lakren hidhini ne nje tenxhere dhe skuqini ne vajin e ullirit. Shtojini uje derisa ti mbuloni, pastaj dhe vagetat, kripen, biberin.
Zieni derisa te zbuten. Pasi te zbuten, perzieni me blender bashke me ujin.
Supa eshte gati. Ju befte mire.

Lulelaker ne furre

*1 lulelaker e vogel
*1 qepe
*1 kokerr domate
*majdanoz
*hudhra
*salce speci
*djath kackavall i renduar
*piper
*kripe

Lulelakren e zier hidheni ne nje tepsi qelqi.
Ne nje tigan me vaj hidhni qepen, domaten e prere ne copeza te vogla, salcen, hudhren dhe majdanozin dhe skuqini per pak kohe. Kete mase hidheni mbi lulelakren ne tepsi dhe futeni ne furre.
Para se ta nxirrni nga furra hidhni djathin kackavall dhe piqeni derisa djathi te shkrije dhe te marri nje ngjyre te kuqrremte.
Ju befte mire.

Berxolle me patate

*1/2 kg berxolla
*1/2 kg patate
*2 kokrra domate
*1-2 spec (djeges nqs deshironi)
*1/2 filxhan vaj
*majdanoz
*rigon
*piper
*kripe

Qeroni patatet, lajini dhe vejini ne nje tenxhere.
Ne tenxhere shtojme vajin dhe ne zjarr te ngadalte pjekim patatet.Nqs patatet nuk marrin ujin, shtojini nje filxhan uje te nxehte.
Perpara se ti heqim patatet nga zjarri, shtojini majdanozin e ngrire hole dhe i perzini.
Merrni berxollat dhe skuqini nga te dyja anet ne nje tigan te nxehte po pa vaj.
Ne nje tigan tjeter skuqni domatet te cilave iu keni hequr lekuren dhe i keni prere ne copeza te vogla, bashke me specat.Pastaj vini siper berxollat. Hidhni siper kripe, rigon, biber dhe piqini per 10 min nga te dyja anet.
Note: Qe berxollat te dalin me te shijshme, para se ti piqni mund ti hidhni erezat dhe ti lini te presin per nje kohe te shkurter.
Ju befte mire.

Brownie me e mire (Best Brownies)

Gota ujit e perdorur eshte 236 ml.
*1 gote uji gjalp i shkrire.
*1.5 gote uji sheqer
*1 luge caji vanilie
*4 veze
*1 gote uji miell
*2/3 gote uji kakao
*1/2 luge caji sode buke
*1/2 luge caji kripe
*1 gote uji arra/ lajthi/ bajame (sipas deshires) te thyera

1. Ngrohni furren ne 175'C. Lyeni me gjalp tiganin e kekut me madhesi 23-24 cm.
2. Rrihni gjalpin, sheqerin dhe vanilien ne nje tas.
3. Shtoni vezet dhe rrihini mire me luge.
4. Perzieni ne nje ene tjeter miellin, kakaon, soden e bukes dhe kripen. Shtojani mases me veze dhe rrihini mire te gjitha bashke.
5. Shtoni arrat, ne qofte se deshironi.
6. Hidhni masen ne tigan.
7. Piqeni per 20-25 min. Ose derisa brownie te leshoje anet e tiganit .(Mund ta provoni duke futur nje stikadenti, nqs del i paster atehere eshte bere.) Lereni te ftohet ne tigan mbi tela.

Pergatitja e Kremit :

*3 luge gjelle margarin
*3 luge gjelle kakao
*1 luge gjelle mjalte
*1/2 luge caji vanilie
*1/2 gote sheqer puder
*1-2 luge gjelle qumesht

1.Rrihni gjalpin, kakaon, mjaltin dhe vanilien ne nje tas te vogel.
2.Shtoni sheqerin puder dhe qumesht dhe rrihini.
3.Hidheni masen mbi kekun.
Ju befte mire.

Kek me limon dhe bajame-LIGHT

*2 kokrra limon
*3 veze
*200 gr sheqer
*55 gr miell
*200 gr bajame
*1 luge caji sode buke

1. Vendosni limonjte ne nje tenxhere dhe zijini ne zjarr te ngadalte per 1 ore.
2.Pritini limonjte ne gjysem, hiqini mesin dhe pastaj hidhni te gjithe pjeset e limonit ne mikser dhe perftoni nje mase si pureje.
3.Ngrohni furren ne 170C. Lyeni me gjalp tiganin e kekut.
4.Rrihni vezet dhe sheqerin bashke derisa te perftoni nja mase te trashe.
5.Shtoni miellin, soden e bukes, bajamet dhe puren prej limoni.
6.Hidhini ne tiganin e kekut dhe piqeni derisa te marri nje ngjyre prej floriri.
7.15 min e fundit mbani nje sy mbi te.
8.Lereni te ftohet per 10 min, pastaj nxirreni ne nje pjate te madhe ose tepsi te vogel dhe lereni te ftohet plotesisht.(Per zbukurim mund ti hidhni siper sheqer puder.)
Ju befte mire.

Tave kosi

Tave kosi ( 4 persona )
*4 copa mishi
*4 veze
*600-700 gr kos
*5-7 lug miell
*2-3 garuzhde leng mishi
*kripe
*piper

1. Perzini te gjitha bashke dhe hidhini ne tepsin e lyer me gjalp.
2.Siper veni copat e mishit te ziera me perpara dhe futeni ne furre.
3.Piqeni derisa te marri nje ngjyre te kuqrremte nga siper.
4.Mund ti hidhni edhe icik gjalp nga siper taves para se ta fusni ne furre.
Ju befte mire.